INTERVIU – GHID DE BUNĂ PURTARE

Urmează o zi câștigătoare pentru tine și ceea ce reprezinți tu (companie/brand personal/cauză): ziua interviului. Programarea unui interviu este un succes. Ca să fie un succes complet, asigură-te că te-ai pregătit.

JLaw9

Iată un checklist care să te ajute să faci trecerea de la un entuziast emoționat la un expert:

ÎNAINTE 

1. Stabilește subiectul/tematica.

2. Ești persoana cea mai potrivită pentru a acorda interviul pe acest subiect?

3. Implică echipă de filmare, comunicare prin telefon sau comunicare directă?

4. Adună informații relevante despre compania/brandul pe care îl reprezinți și despre competiție. Familiarizează-te cu trendurile.

5. Simulează o sesiune de întrebări și răspunsuri. Ca să fii sigur că ești clar, imaginează-ți că bunica ta trebuie să înțeleagă ceea ce comunici tu. Anticipează eventuale întrebări incomode.

6. Confirmă data, ora și locul!

PREGĂTIREA DISCURSULUI

1. Pregătește 4-5 mesaje cheie.

2. Folosește analogii de tipul ”este ca și cum…”, ”va fi următorul…”

3. Păstrează materialul cu statistici lângă tine (cifre despre dimensiunea pieței sau domeniului/informații statistice demografice relevante/costuri)

ÎN TIMPUL INTERVIULUI

1. Zgomot de fond: Închide telefonul, ai grijă să elimini eventuale accesorii (mărgele, brățări încărcate, mărunțișuri) care fac zgomot.

2. Comunicare nonverbală: zâmbește, fă contact vizual și păstrează un ritm liniștit al vorbirii (nu turui, dar nici nu adormi)

3. Concis e mai mult. Nu te pierde în fraze lungi.

4. Liniște stânjenitoare? Nu-i nimic, nu ești obligat să declari ceva, dacă nu ți-e confortabil.

5.Întrebări pentru care nu ai răspunsuri? Sunt firești. Empatizează, fii înțelegător și încearcă să conectezi cu un subiect pe care ești pregătit. Se numește teoria castravetului (pentru cei nefamiliarizați: Ești întrebat de Dunăre, dar tu cunoști castravetele? Răspuns: Dunărea este frumoasă, dar pe lângă Dunăre se cultivă castravetele!)

5. Absolut NU! NU minți. NU uita că microfoanele sunt mereu deschise. NU folosi jargon. NU vorbi urât despre competitori. NU folosi ”Nu comentez”.

6. Fii prietenos și pozitiv. Dacă te ajută, imaginează-ți că te afli la o cafea unde povestești despre subiectul tău.

7. Fii amabil și comunicativ. La finalul interviului întreabă dacă poți fi de ajutor cu transmiterea unor informații sau materiale suplimentare. Întreabă când va fi publicat materialul.

8. Mulțumește!

DUPĂ INTERVIU

1. Transmite un mesaj în scris de mulțumire. Dacă e necesar, completează clarificări.

2. Obține un link/copie a materialului

3. Nu te plânge oricare ar fi rezultatul.

4. Poți solicita corectura anumitor informații.

5. Sharing is caring. Share pe toate rețelele sociale 🙂

perfect_quote

De la: Marie Forleo

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.