Kafka, frate!

Narcis Drejan face presă sportivă de 15 ani. E mereu în transă. De cuvinte. Narcis a facut din jurnalismul sportiv un sport de performanță. Îl auzi seara la Sport Total FM, îl citești în revista lunară IlfovSport, îl vezi comentând ca invitat special în emisiuni TV. Pune presiune, degajă, pasează, lovește liber, lansează, înscrie.

Narcis nu bea cafea. Energia lui vine din tenis, muzică, filme, biografii, jocuri video și călătorii exotice.

Memorie invincibilă, replici memorabile, iată-l pe Narcis pe terenul unui interviu proustian fabulasao cum zice el.

418808_375187539175708_1144025193_n

1. Principala mea trăsătură

Gândesc prea mult, cred că de asta nici nu m-am căsătorit până acum! Chiar mă întrebam aşa la o nuntă, în comuna Şuşani, acum mai bine de 7-8 ani, în biserică, oare eu, acolo în faţa stării civile, ca Agassi atacând la fileu, cred că l-aş contrazice non-stop pe preot.

 

2. Calitatea pe care doresc să o întâlnesc la un bărbat

Aoleu, nu, asta nu e o întrebare pentru mine. Sunt prea mulţi bărbaţi agresivi în social media, mai ales unul care m-a sunat într-o zi la radio să-mi spună că se excită când îmi aude vocea. Iar altul mi-a scris ceva legat de legile atracţiei, combinate cu legile universului şi o cerere de prietenie. Deci, raportat la mine, bărbatul e bun când are o femeie lângă el.

 

3. Calitatea pe care o prefer la o femeie

Să nu se creadă Mahatma Ghandi sau Margaretha Geertruida Zelle, iar când cântă în baie să nu aibă impresia că e Edith Piaf sau Bob Dylan.

 

4. Ce preţuiesc mai mult la prietenii mei

Ce-s ăia prieteni? Aaaaa, oamenii care te sună doar când au nevoie de ceva. Şi care uită când ţi-e ziua. Noroc cu social media, că altfel am avea o urare pe an, de la părinţi. Am răspuns acum, e bine?

 

5. Principalul meu defect

Sunt neiertător, mă cred Clint Eastwood în rolul lui Blondie, din Il Buono, il brutto, il captivo. Sau mai spre anii 80, tot Clint Eastwood îmbrăcat în inspector Harry Callahan. Doar că eu nu am pistol, îmi folosesc limbajul.

 

6. Îndeletnicirea mea preferată

Forehand-ul în lung de linie. Să vedeţi când învăţ serviciul…

 

7. Fericirea pe care mi-o visez

Să fiu Santiago din Bătrânul şi marea, dar să nu fiu dezamăgit când îmi mănâncă rechinii peştele. Sau să fiu Moby Dick şi să îl fac pe Ahab, nu zeul, ci căpitanul, să îmi aducă fructe de mare, să îmi închirieze o plajă doar a mea şi să uit că există oameni. Da, sună penibil, dar nu pot să jignesc oamenii, ce naiba, suntem balene de multe ori.

 

8. Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire

Să nu mai existe salată de vinete şi clătite.

 

9. Locul unde aş vrea să trăiesc

În Wallis şi Futuna, să stau zi de zi pe malul oceanului şi să trag o înjurătură către România. Sper să mă audă cineva.

 

10. Culoarea mea preferată

Roşu, galben şi albastru şi alb-albastru, de la România şi de la Universitatea Craiova. Dar aia care nu-i făcea pe olteni să se ia la bătaie şi să se înjure ca oltenii.

 

11. Floarea care-mi place

E un interviu pentru fete? Mă cheamă Narcis, ce crezi că flori mi s-ar potrivi? De la floarea aia mi s-a dat şi numele, la maternitate a venit tata c-un buchet de narcise şi i le-a dat mamei. Romantic, nu?

 

12. Pasărea mea preferată

Papagalul de România, care repetă ce vede la televizor. E o specie multicoloră, întâlnită pe toate drumurile. Devine agresivă dacă o contrazici, iar dacă o duci prin centrul vechi îşi schimbă culoarea.

 

13. Prozatorii mei preferaţi

Kafka, frate! M-am dus la mormântul lui, la Praga, m-am rugat, deşi era evreu, i-am zis vreo 10 nopţi la rând să-mi spună ce scria în paginile alea rupte din Procesul, i-am zis să îmi dea cheia Castelului, şi m-am metamorfozat şi în muzeul lui. Crezi că mi-a răspuns? L-am visat pe Cărtărescu, în schimb, care striga: libertate şi jos comunismul. Cred că trebuia să mă nasc la Praga.

 

14. Poeţii mei preferaţi

Edgar Allan Poe, cum le băga el cu Corbul, ţin minte că şi-n South Park s-a făcut cultul personalităţii şi i-a salvat pe copiii emo, dar s-au transformat în gothic kids, iar apoi au devenit hipsteri. Mă întreb dacă Annabel Lee avea ochelari din ăştia de zdreanţă hipsteristă şi îşi făcea selfie-uri prin cadă sau în timp ce îşi făcea nevoile. Nu ştiu, zic şi eu.

 

15. Eroii mei preferaţi din literatură

Moby Dick, elefantul Horton, câinele din Dragoste de viaţă a lui Jack London, Colţ Alb, în general animalele. Eroii din literatură, mă refer la oameni, făceau ce facem şi noi. Unele s-au sinucis ca proastele, alţii s-au omorât pentru nişte proaste, unii filozofau de ziceai că-s alchimişti, iar ceilalţi scriau despre sclave Isaura moderne. Rămân la animale.

 

16. Eroinele mele preferate din literatură

Ecaterina Teodorescu. Ştiu, nu m-ai întrebat de istorie, nu e literatură, dar zisei să bag şi eu de o tanti care a luptat pentru ceva. Şi mai e Eri Asai, o tipă cică mega ultra frumoasă, care doarme în cartea lui Murakami, În noapte. Doarme toată cartea! Şampion fabulasao! Ce bine ar fi să doarmă toate femeile în cărţi.

 

17. Compozitorii mei preferaţi

Acum vrei să zici că e un interviu cult. Dacă o să-ţi zic că mi-am luat o prostie, Sonos îi zice, ca să adorm cu Mahler, Orff şi Wagner, o să zici că-s un rahat încrezut. Da, sunt un rahat încrezut.

 

18. Pictorii mei preferaţi

Hieronymus Bosch şi Albrecht Durer. N-am înţeles nimic din ei, dar îmi plac aşa de mult, că atunci când am văzut în Prado originalul de la El jardin de las delicias am stat ca o vacă şi m-am uitat vreo 30 de minute. Treceau oamenii, admirau, ziceau: wow, să moară mă-sa ce a pictat ăsta, da, erau mulţi români, dar eu stăteam şi vedeam pământul. N-am înţeles nimic, repet, dar mi-a plăcut că mi-am luat şi puzzle de 1.000 de piese cu tabloul. Să ştii că nu l-am făcut nici azi. De ce Durer? Că aveam Melancolia, tabloul ăla, scos la imprimantă, în facultate şi mă rugam la îngerul ăla să iau examenul beat. Şi să ştii că le luam.

 

19. Eroii mei preferaţi din viaţa reală

Ezio Audiore şi Isaac Clarke. Nu-i căuta pe net, că nu-s din viaţa reală. Unul e italian, sare pe clădiri, omoară tot, e frate cu da Vinci, ajută toată renaşterea italiană, îl omoară şi pe Rodrigo Borgia, e tata lor. Iar al doilea se duce pe Ishimura şi trage de nebun în nişte creaturi ciudate. Dar degeaba le trăgeai în cap, trebuie să-i încetineşti, aşa că le tai picioarele. Ai zis din viaţa reală? Ernesto Che Guevara, dar n-o să mă vezi îmbrăcat cu tricouri cu el.

 

20. Ce urăsc cel mai mult

Românii care vorbesc despre Revoluţie şi azi.

Uite, mai e ceva ce urăsc. Românul are cultura rahatului, cultivată peste tot. Românul se răhăţeşte pe calea ferată, românul se răhăţeşte pe linia de metrou, în metrou, pe metrou, pe casă, pe masă, pe asfalt, pe maşini, în club, în casă, peste tot. România e o ţară unde se cultivă rahat peste tot, apoi îşi învaţă şi patrupedul să îşi facă nevoia fix în drum. Ah, cred că tocmai am călcat într-o minunăţie de rahat românesc. Măcar grecii şi turcii îl ambalează.

 

21. Calitatea pe care aş vrea s-o am din naştere

Să am serviciul lui Milos Raonic.

 

22. Cum aş vrea să mor

Să mor eu? Nu se poate, să ştii. Ai văzut olteni morţi? Eu nu, se transformă. Nu ştiu, nu în cadă!

 

23. Greşelile ce-mi inspiră cea mai mare indulgenţă

Nu ţi-am zis mai sus că nu iert deloc? Ce e indulgenţă? Trebuia să-mi aduci un dicţionar explicativ. Pe bune, vă credeţi şmecheri că-mi puneţi întrebări cu exigenţă şi indulgenţă. Ei, hai, hai, că mă supăr. Ultima întrebare că am treabă.

 

24. Deviza mea

O lovitură puternică se face întotdeauna cu un transfer perfect. Nu folosi forţa, ci împinge-te cu corpul în minge, deschide la timp şi n-are cum să nu treacă mingea peste fileu.

Comments (2)

    Foarte interesant… Umor si inteligenta.

    Reply

    Inteligent, dar din ce in ce mai hater omul! Ca sa nu mai zic de aerul sau de superioritate. Din aceste motive nu-l mai ascult, desi am prins inceputurile sale la SPT FM si chiar imi placea atunci

    Reply

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.