PREMIUL CONVERSAȚIEI

300 milioane de euro*. Atât costă cafeaua băută de poporul român într-un an. Consumul cafelei ar putea fi un indicator al numărului de întâlniri și conversații pe care le avem.

Citeam într-un infografic că România se află pe locul 49 în lume. Țările nordice ocupă primele locuri. Tot țările nordice sunt printre cele mai dezvoltate state. Nu vreau să insinuez nimic.

Încearcă să suni pe cineva important și ți se va spune aproape sigur că se află într-o întâlnire. Pe măsură ce urci treptele ierarhice, vorbești din ce în ce mai mult.  Poate că e adevărat ce spunea un lingvist: conversațiile au schimbat lumea mai mult decât războaiele și foamea. Într-un mod subtil. Adevăratele schimbări și decizii sunt determinate de discuțiile unor lideri.

ADN ul a fost descoperit prin conversație. Și nu e o metaforă. Crick și Watson (cei care au fost premiați pentru descoperirea AND) și-au permis să spună tot cele trecea prin cap în timp ce lucrau împreună, iar în discuțiile cu ceilalți oameni de știință insistau să simplifice subiectul prin întrebări naïve.

Personal, cele mai intense momente de ”iluminare” le-am avut în timpul unor conversații. Ale mele cu alți oameni sau ale unor personaje din filme. Conversațiile sunt acele semne de exclamare care apar după un text relativ plan. Te pun pe gânduri, te răvășesc, te transformă. E momentul în care inevitabil de modelezi sau devii mai rezistent la idei. Momentul în care împreună cu interlocutorul tău pășești pe un drum comun pe care îl construiți împreună.

* studiu publicat în Capital.

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.