Tramvaiul lui Gaudi

Pentru că era să-mi rup mâna în parcul Guell, m-am gândit că e un semn să scriu ceva (auto)motivațional despre ”părintele arhitect” al Barcelonei.

 1.     Gaudi zicea că „pentru a fi original trebuie să te întorci la origini”.

Nu ai cum să ai rezultate dacă nu începi să lucrezi sau că combini piese elementare. E ca și cum ți-ai putea imagina că vei reuși să pui la punct o strategie complexă de comunicare fără să zicem, de pildă, că habar nu ai cum trebuie să arate un comunicat de presă. Gaudi a studiat și a lucrat direct cu materialele, le-a înțeles și le-a experimentat în diverse formule. Comunicarea creativă se reinventează și supraviețuiește prin prelucrarea elementară, dar cu o perspectivă de ansamblu pe termen lung.

 2.     Deși născut în iunie, vă spun eu că Gaudi avea măcar ascendent de Fecioară. Omul lucra din detalii. Concluzia: lucrurile mici fac operele mari – asta am zis-o eu sau poate mi se pare că am zis-o eu :).  

 3.     Gaudi era un elev relativ mediocru, dar desena impecabil. A reușit să privească în spațiu și a gândit formele în mișcare. Cu alte cuvinte: viziunea îți dă misiunea 🙂. Dacă știi cum vrei să arate, vei ști și ce ai de făcut.

 4.     Clientul meu nu se grăbește.” Acesta ar fi fost comentariul lui Gaudi despre terminarea construcției estimată atunci peste câteva sute de ani. Ok, Gaudi nu a trăit în epoca vitezei, dar a gândit dincolo de limite timpului. De fapt, aceasta este o lecție de timp și autodepășire.

 5.     Resursele sunt esențiale și le atragi prin munca ta în sine. Guell, un industriaș bogat, a fost încântat de lucrările lui Gaudi și a dorit să-l cunoască personal. De aici o întreagă poveste de prietenie, arhitectură și sponsorizare.

 6.     Nimic nu se aruncă, totul se reciclează. Tot ce producătorii spanioli aruncau în perioada respectivă (resturi de ceramică, plăci) Gaudi a strâns și a „glazurat” colorat parcul Guell. Orice proiect, inclusiv de comunicare, lasă în urmă un rest. Acel rest poate fi începutul altui proiect.

 

Aș vrea să închei cu adevărata lecție motivațională: Omul a murit singur călcat de tramvai. O mai bună lecție decât asta care ar fi? A murit pentru că a fost confundat cu un cerșetor (purta haine ponosite) și nu a primit îngrijiri medicale rapide. A murit singur. De iubit? Se spune că a iubit o singură femeie, dar nu a fost reciproc. Eu cred că adevarata lui iubire a fost arta.  Și poate că o poveste mai frumoasă nu ar fi existat pentru el, spanioli și restul lumii. 

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.