Ziua 4 – Ploaie londoneză pe buzele nisipoase ale Tangerului

A plouat toată ziua în cel mai londonez mod posibil. Probabil e ploaia pe care (în mod excepțional) eu nu am văzut-o în Londra.

 ploaie londoneza  ploaie bulevard plaja

Copiii

7.30 dimi (Marocul e cu 2 ore în urmă față de România) – copiii măturau cu picioarele mingea pe plajă. Repet: era dimineață și ploua. Iar eu îmi amintesc de nepoții mei care la cel mai firav curent de aer încep să tragă de nas. Poftim un popor puternic a cărui copilărie începe pe plajă în plină ploaie.

fotbal copii ploaie plaja

M-am luptat cu Paradisul de după colț al lui Vargas Llosa, dar nu-mi mergea la suflet pe ploaia asta. Toate bolile lui Paul Gauguin descrise așa plastic m-au zburlit și mai tare.

Distracția zilei

M-am plimbat foarte mult. Ture energice. Între lobby și cameră. Distracția zilei: poze cu canapeaua. Netul aici este subțire precum cafeaua americană. Și a trebuit să-l împart cu vecinii corporatiști.

 canapea marocana

Presa

Am luat la rând ziarele marocane – versiunile în franceză. Cu un popor așa coleric (așa îl percep eu), mă așteptam la niște știri mai…telenovelistice.

Iată titluri:

Un băiețel englez de 8 ani a escaladat Toubkal (4167 m) în 20 de ore.

 În sfârșit Școala Belgiană și-a deschis porțile la Rabat.

Le Matin are chiar o secțiune regală (Marocul este monarhie constituțională.) Acolo găsești informații despre activitatea regelui Mohammed VI: felicitări adresate președintelui Emiratelor Arabe pentru căsătoria nepotului cu fata consilierului, felicitări pentru ziua națională a Azerbadjanului, felicitări Lituaniei pentru realegerea Daliei Grybauskaite în calitate de președinte, întâlniri de stat, etc.

portrait_sm_le_roi

Ceea ce respiră clar din presă, respiră și din imaginile pe care le vezi când aterizezi: construcție. Dacă Marocul ar avea de pus un status ar fi: under construction. În acest moment, pentru mine, marocanii depășesc miracolul polonez.

Cina

Fructe de mare. Proaspete. Fac parte din obsesia personală când călătoresc în orașe maritime. Resaurantul este situat pe plajă și are o atmosferă intimă și primitoare. Patronul cântă aproape în fiecare seară balade romantice cu o voce guturală, pe alocuri un pic falsă. Dar falsul ăsta are un farmec incredibil. Probabil că este reprezentativ pentru acest popor care este campion la marfă contrafăcută. Oamenii ăștia chiar se agită și trăiesc. În felul lor. Mai agresiv, mai intens, mai religios, mai lipicios

restaurant exterior  cina ziua 4interior restaurant

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.